10 April 2013

ngara-ngaran wanci ( waktu ) dina bahasa sunda

 1.  Tengah Peuting = Pukul 00.00 - 01.00
 2.  Janari Leutik = Pukul 01.00 - 03.00
 
3. Janari Gede = Pukul 03.00 - 04.30
4. Balebat = Pukul 04.30
5. Carangcang Tihang = Pukul 04.30 - 05.00
6. Rebun-rebun = Pukul 05.00 - 06.00
7. Haneut Moyan = Pukul 07.00 - 08.00
8. Pacar Sawed = Pukul 09.00 - 10.00
9. Rumangsang = Pukul 11.00
10. Manceran = Pukul 12.00
11. Lingsir Ngulon = Pukul 13.00
12. Panon Poe Satangtung = Pukul 15.00
13. Tunggang Gunung = Pukul 16.00 - 17.00
14. Sariak Layung = Pukul 17.00 - 17.30
15. Sareupna = Pukul 17.30 - 18.00
16. Harieum Beungeut = Pukul 18.00 - 19.00
17. Sareureuh Budak = Pukul 19.00
18. Sareureuh Kolot = Pukul 21.00
 
1.      Sakedet Netra = (asalna sakedep netra), kedep = kiceup, jadi
hartina sakiceup, nuduhkeun waktu anu sakeudeung pisan
2.      Sakilat = nuduhkeun waktu nu sakeudeung pisan
3.      Sapanyeupahan = nuduhkeun waktu nu teu sabaraha lilana, kira-kira
sarua jeung lilana nu keur nyeupah. (## naha ayeuna aya keneh nu nyeupah??)
4.      Sapangejoan = nuduhkeun waktu anu rada lila, salila anu keur
ngejo/nyangu (##tergantung, ngejo na hawu apa na kompor gas, beda waktuna,
kumaha tah?)
5.      Saumur jagong = kira-kira tilu bulan satengah
6.      Sataun landung = sataun leuwih
7.      Sawindu = dalapan taun
8.      Saabad = Saratus taun
9.      Poe iyeu disebut ‘ayeuna’
10.     Poe nu geus kaliwat disebut ‘kamari’
11.     Poe sanggeus kamari disebut ‘mangkukna’
12.     sapoe nu bakal datang disebut ‘isukan’
13.     sapoe sanggeus isukan disebut ‘pageto’
14.     sabada pageto disebut pageto ‘amat’
15.     waktu nu cikeneh karandapan disebut ‘bieu’
16.     waktu nu rada lila kaliwat disebut ‘tadi’
17.     waktu nu geus lila kaliwat disebut ‘bareto’
18.     waktu beh ditueun bareto disebut ‘baheula’
19.     waktu nu sakeudeung deui bakal karandapan desebut ‘engke’
20.     waktu nu bakal datang disebut ‘isuk/jaga, isuk jaganing pageto’

 

(Dicutat ti Unak Anik Basa Sunda, Dedi, S.Pd.)

0 komentar:

Poskan Komentar

papan iklan contak kami

Curug Malela... Niagara from Bandung

Curug Malela , Niagara Mini From Bandung Slideshow: PreeSella’s trip to Bandung, Jawa, Indonesia was created by TripAdvisor. See another Bandung slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

iklan berjalan ( kendaraan roda empat)

iklan berjalan ( kendaraan roda empat) kami mencari perusahaan telekomunikasi yang mau bekerja sama untuk pemasangan iklan berjalan pada kendaraan roda empat, untuk informasi lebih lanjut silahkan hubungi kami di 0813.8082.2272. kami berlokasi di Jakarta Pusat..